Vaststellingsovereenkomst

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen of gaat u deze binnenkort ontvangen? Laat dit dan controleren door een arbeidsrecht-specialist of -jurist. Een klein foutje kan betekenen dat u geen recht heeft op een WW-uitkering. Iedereen heeft het recht om volledig geïnformeerd te worden over arbeidswetgeving, daarom bieden wij u altijd een gratis toelatingsgesprek aan. In dit gesprek kunt u uw situatie aan ons voorleggen en kunnen wij u vertellen wat u kunt verwachten.

Vaststellingsovereenkomst check nodig? Bel Ontslag-hulp!

Het opstellen van een vaststellingsovereenkomst is een onderdeel van de uitdiensttreding op basis van wederzijds goedvinden. Een werknemer en werkgever kunnen samen overeenkomen dat het dienstverband van de werknemer wordt beëindigd. Men gaat dan uit elkaar op basis van wederzijds goedvinden. Over het algemeen is dit te verstaan als een ‘vriendelijke’ vorm van ontslag, aangezien beide partijen akkoord gaan.

Verschil vaststellingsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst

Vaak wordt de term vaststellingsovereenkomst naast elkaar gebruikt met de term ‘beëindigingsovereenkomst’. In beide overeenkomsten worden de afspraken over het ontslag schriftelijk vastgelegd, maar een beëindigingsovereenkomst wordt niet specifiek in de wet genoemd of geregeld en de vaststellingsovereenkomst wel.

Inhoud vaststellingsovereenkomst

In de vaststellingsovereenkomst worden de rechten en plichten van zowel de werknemer als de werkgever met betrekking tot de uitdiensttreding vastgelegd. De vaststellingsovereenkomst bevat meer dan alleen namen en handtekeningen. Zo bevat de overeenkomst bepalingen over een door de werkgever te betalen vergoeding voor het uit dienst treden van de werknemer. Dit wordt ook wel een transitievergoeding genoemd. Meestal is de aangeboden (transitie) vergoeding vrij laag en is het voor ons vaak mogelijk om voor u een (veel) hogere aanvullende vergoeding te behalen! Dit wordt ook wel een additionele vergoeding genoemd. Verder kan men denken aan bepalingen over vrijstelling van een werk- of concurrentiebeding. Het is essentieel dat de vaststellingsovereenkomst wordt gelezen op een manier die duidelijk maakt dat het initiatief bij de werkgever ligt. Ook moet duidelijk worden dat er geen sprake is van een dringende reden om de werknemer te ontslaan (zoals we zien bij het ontslag op staande voet).

Hulp nodig? Stel uw vraag

    Totstandkoming ontslag met wederzijds goedvinden

    • Een ontslag op basis van wederzijds goedvinden kan op verschillende manieren tot stand komen. Het kan zijn dat de werkgever er in eerste instantie voor kiest om de werknemer een vaststellingsovereenkomst aan te bieden vanwege ziekte, een verstoorde werksfeer, een verschil van inzicht of niet optimaal functioneren.
    • Ten tweede is er een mogelijkheid dat de werknemer zelf aanstuurt op ontslag met wederzijds goedvinden, bijvoorbeeld omdat hij of zij het werk niet meer ziet zitten. Een ontslag met wederzijds goedvinden is dan voordeliger dan zelf ontslag nemen, omdat u hierbij niet automatisch afstand doet van een aantal aanspraken (een WW-uitkering, transitievergoeding).
    • Ook gebeurt er in de praktijk geregeld dat een werkgever een vaststellingsovereenkomst aanbiedt als alternatief voor een ontslag op staande voet. Dit kan voorkomen als de verstandhouding tussen u en de werknemer op zich niet verstoord is, maar dat wegens een bepaalde reden de arbeidsovereenkomst redelijkerwijs niet kan worden voortgezet. In dit geval is er voor de werknemer nog een goede mogelijkheid om iets aan het ontslag te doen. Het is echter niet ondenkbaar dat men alsnog naar de rechter moet om een ontslag op staande voet te vernietigen, ondanks de vaststellingsovereenkomst.

    Treedt u uit dienst via een vaststellingsovereenkomst? Wij kunnen dit voor u in goede banen leiden. Ook trachten wij voor u betere beëindigingsvoorwaarden te behalen, waardoor een (veel) hogere vergoeding ter compensatie van het verlies van uw baan. Het is essentieel om juridische hulp in te schakelen wanneer u te maken krijgt met een ontslag op basis van wederzijds goedvinden.

    De vaststellingsovereenkomst moet namelijk grondig worden gecontroleerd. Zo bent u er bijvoorbeeld zeker van dat uw WW-uitkering wordt veiliggesteld en dat u de meest optimale vergoeding meekrijgt. Het kan ook voorkomen dat het UWV bij de aanvraag van een WW-uitkering twijfels krijgt bij een gebrekkige vaststellingsovereenkomst. Er kan bijvoorbeeld niet geheel duidelijk in staan dat de reden van de uitdiensttreding geen dringende reden is.

    Hulp nodig? Stuur meteen uw contactverzoek

    Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel meteen naar ons via:  088 - 629 00 42 

    Wilt u liever teruggebeld worden door ons? Via onderstaand contactformulier kunt u uw verzoek achterlaten, waarna wij u binnen 24 uur terugbellen.

      R
      Juridische arbeidshulp voor iedereen

      Bij ons betaalt u nooit voor het eerste telefonische intakegesprek. Wij zullen aan de hand van enkele vragen beoordelen of wij iets voor u kunnen betekenen.

      R
      Elke dag bereikbaar
      Onze juristen zijn 7 dagen per week telefonisch of per mail bereikbaar. Waarom wachten? Bel nu!
      R
      Snelle hulp mogelijk

      Vraagt uw situatie om een jurist? Ontslag-hulp.nl helpt u direct.

      R
      Jarenlange ervaring

      Al onze gespecialiseerde ontslag-juristen hebben ruime ervaring op het gebied van arbeidsrecht. Zo bent u zeker van de juiste hulp.

      088 - 629 00 42

      Bel nu en weet wat wij kunnen betekenen.