Concurrentiebeding
Heeft u een geschil over een concurrentiebeding? Bent u van plan over te stappen naar een nieuwe werkgever, maar worden die plannen gedwarsboomd door de gemaakte afspraken?
Geen paniek. Met brede kennis op het gebied van het concurrentiebeding, kunnen wij uw zorgen voor u uit handen nemen. Dit kan bijvoorbeeld door onderhandelingen of het vragen naar een oordeel van de rechter.
Conflict Concurrentiebeding
- Onrechtmatige concurrentiebedingen
- Specialistische juridische hulp bij conflicten over concurrentiebeding
In een arbeidsovereenkomst kan een werkgever een werknemer aan een zogenoemd concurrentiebeding verbinden. Dit komt ten goede aan het beschermen van de bedrijfsbelangen van de werkgever. In een concurrentiebeding spreken werkgever en werknemer met elkaar af dat het de werknemer niet is toegestaan om voor een bepaalde periode (na beëindiging van het contract), binnen een bepaalde straal, bij een concurrent of in dezelfde branche te werken. Lang niet altijd is een concurrentiebeding rechtmatig. Het zou natuurlijk hoogst onwenselijk zijn als de werknemer na uitdiensttreding helemaal niet meer kan doen waar hij of zij van houdt.
Onrechtmatige concurrentiebedingen
Zoals vermeld is een concurrentiebeding lang niet in iedere omstandigheid rechtmatig. De nieuwe werknemer is natuurlijk enthousiast bij het feit dat hij naar een nieuwe werkgever gaat. Blindelings gaat de werknemer akkoord met de afspraken. Toch kunnen deze afspraken niet in orde zijn. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van onrechtmatigheid door afwezigheid van begrenzingen van het concurrentiebeding: bijvoorbeeld als er een werknemer na uitdiensttreding wordt verboden om voor onbepaalde tijd, waar dan ook in dezelfde branche werkzaam te zijn.
Verder is het opnemen van een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst (een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd) niet toegestaan. Hier is wel een uitzondering. De werkgever moet in het concurrentiebeding een schriftelijke motivering hebben opgenomen achter het concurrentiebeding. Er moet sprake zijn van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. De werkgever moet dit dus ook naar behoren onderbouwen. Vaak is het aanvechten van een concurrentiebeding (in een contract voor bepaalde tijd) dus ook succesvol.
Hulp nodig? Stel uw vraag
Specialistische juridische hulp bij conflicten over concurrentiebeding
Alle juristen van Ontslag-hulp.nl hebben jarenlange ervaring met het aanvechten van een concurrentiebeding. In de meeste gevallen wordt een concurrentiebeding na onderhandeling met de werkgever geschrapt. Dus vecht dit altijd aan!
Direct juridisch advies over uw zaak? Bel voor een gratis intakegesprek.
Bel ons op 088 – 629 00 42 of laat uw gegevens in ons webformulier achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.
Hulp nodig? Stuur meteen uw contactverzoek
Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel meteen naar ons via: 088 - 629 00 42
Wilt u liever teruggebeld worden door ons? Via onderstaand contactformulier kunt u uw verzoek achterlaten, waarna wij u binnen 24 uur terugbellen.
Juridische arbeidshulp voor iedereen
Bij ons betaalt u nooit voor het eerste telefonische intakegesprek. Wij zullen aan de hand van enkele vragen beoordelen of wij iets voor u kunnen betekenen.
Elke dag bereikbaar
Snelle hulp mogelijk
Vraagt uw situatie om een jurist? Ontslag-hulp.nl helpt u direct.
Jarenlange ervaring
Al onze gespecialiseerde ontslag-juristen hebben ruime ervaring op het gebied van arbeidsrecht. Zo bent u zeker van de juiste hulp.
088 - 629 00 42
Bel nu en weet wat wij kunnen betekenen.